Logo Udruge
Udruga za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima Grada Zagreba
Logo Vjeverice
Podrškom do samostalnosti – Mobilni tim

O projektu

Među članovima Udruge koji su u svakodnevnom ili povremenom kontaktu s djelatnicima Udruge, veći je broj osoba s intelektualnim oštećenjima kronološke dobi iznad 45 godina, što članove njihovih obitelji (najčešće roditelje) čini osobama treće životne dobi. Osobe s intelektualnim oštećenjima često imaju pridružene smetnje (epilepsija, psihičke  bolesti, senzoričke i motoričke smetnje), kojima se, zbog nedostatka kretanja i neadekvatne ishrane pridružuju i zdravstvene promjene. Kod nekih osoba ili kod članova njihovih obitelji, zdravstvene promjene uzrokovane su visokom životnom dobi. U navedenoj skupini osoba s intelektualnim oštećenjima i članova njihovih obitelji velik je udio jedno-roditeljskih obitelji pa se tako prije navedeni problemi multipliciraju. Budući da je ta skupina korisnika skrbi za osobe s intelektualnim oštećenjima uglavnom računala na institucionalni smještaj svojih  članova s IO, promjenama u sustavu socijalne skrbi i procesom deinstitucionalizacije zatečeni su i ne znaju kako si pomoći u situacijama kad sami više nisu u stanju pružiti svu potrebnu skrb svom članu s IO. Te su obitelji često socijalno izolirane te nemaju široke krugove podrške, tako da im je potrebna podrška u njihovim domovima i lokalnoj zajednici kako bi mogli optimalno funkcionirati. Jedan broj roditelja nije spreman na odvajanje od svoje djece već im je potrebna psihosocijalna podrška i manji obim nekih usluga i to u njihovoj obitelji.

Udruga primjećuje da se nakon puno godina članstva, 20-tak i više, i korištenja usluge poludnevnog boravka, jedan broj roditelja odlučuje na uključivanje, najčešće u neku od radionica Centra za rehabilitaciju Zagreb, zbog sigurnosti kao institucije i rješavanja trajnog smještaja u slučaju bolesti ili smrti roditelja, što Udruga ne pokriva u potpunosti.

Potrebna podrška kreće se od odvođenja osoba s IO na cjelodnevni/poludnevni boravak i vraćanje kući, pratnju prilikom liječničkih pregleda, pružanje osobne njege i pomoći oko osobne higijene, pomoći oko kućanskih poslova, nabavke potrebnih namirnica i potrepština, a povremeno i skrb od nekoliko dana za vrijeme bolničkog liječenja, iznenadnog putovanja i slično i radno okupacijske aktivnosti u kući u svrhu razvoja i očuvanja radnih navika i vještina te usvajanje novih potrebnih vještina (upotreba kompjutera i pametnih telefona) jer određeni broj članova nije u mogućnosti dolaziti u Udrugu.

Do potencijalnih korisnika došlo se iz evidencije Udruge, Centra za rehabilitaciju Zagreb i Centra za socijalnu skrb Zagreb.

Projekt je financiran iz sredstava Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. U provođenju programa očekuje se daljnja suradnja s partnerom Centrom za rehabilitaciju Zagreb u korištenju kadrovskih i prostornih uvjeta i drugim partnerom Centrom za socijalnu skrb Zagreb za ostvarivanje kontakata između potencijalnih korisnika usluga i članova Stručnog tima mobilnog tima podrške te upućivanje u  korisnika u Program.

Cilj programa je poboljšanje kvalitete životnih uvjeta osoba s IO i članova njihovih obitelji pružanjem adekvatnih usluga, prevencija institucionalizacije istih te osnaživanje osoba s IO za život u obitelji i zajednici.

Novosti