Logo Udruge
Udruga za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima Grada Zagreba
Logo Vjeverice
Drugačiji i jednaki

O projektu

Kultura i umjetnost, kao i svi ostali segmenti društvenog razvoja i života mogu i moraju biti dostupni i pristupačni svima bez obzira na različitosti koje ih u određenom slučaju obilježavaju.

Provođenjem programa „DRUGAČIJI I JEDNAKI“ omogućiti će se pristupačnost i dostupnost kulturnih sadržaja osobama s intelektualnim oštećenjima.

Cilj projekta jest osmišljavanje i provedba umjetničko edukativnih programa za osobe s IO, s posebnim naglaskom na individualizirani pristup svakom sudioniku, prilagodbu prostora namijenjenog za održavanje programa te edukaciju stručnog osoblja za provedbu programa. Projekt će se provoditi u suradnji MSU Zagreb i Udruge za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima Grada Zagreba u cilju povezivanja i partnerske suradnje organizacije civilnog društva iz područja socijalne djelatnosti s ustanovom u kulturi. Projekt je financiran iz sredstava Ministarstva kulture i medija RH.

Same radionice provode se u novo dizajniranom i opremljenom prostoru MSU-a koji će biti posebno prilagođen za korištenje osobama s IO (prezentacija umjetnina i mogućnost korištenja pomoćnih materijala kroz koje se radovi bolje upoznaju, prilagodba namještaja, izrada lako sklopivog i lako prenosivog namještaja koji će omogućiti da polaznici promatraju i druge radove u postavu ukoliko to žele, odabir boja…).

Ciljevi radionica su: poticanje interesa za likovnu umjetnost, razumijevanje koncepta umjetnosti i razvoj osjećaja za lijepo, učenje novih likovnih tehnika kojima će korisnici dobiti nove alate za samo izražavanje, razvoj neverbalnih načina komunikacije, osjećaja i misli putem likovnih medija , samo ekspresija, iskustvo sebe kao kreativnog bića – novi identitet (razvijanje osjećaja osobne vrijednosti, samopouzdanja i intrizične motivacije, ponos, zadovoljstvo i opuštanje), stjecanje novih iskustava kroz igru, istraživanje i manipuliranje sa senzorički raznolikim likovnim materijalima, kao i netipičnim materijalima, što doprinosi osjećaju veće kontrole nad životom, razvoj interpersonalne interakcije i unapređenje osobnih potencijala za razvoj odnosa i rješavanje problema i konflikta, prevencija psihosomatskih bolesti, mobilnost i socijalizacija.

Po završetku ciklusa radionica u prostoru MSU-a  biti će organizirana izložba radova nastalih tijekom ovog programa, kroz koju će polaznici biti predstavljeni publici u ulozi umjetnika te će time dobiti cjelovito iskustvo. Također će se tiskati i Priručnik s opisima primjene novih metoda u radu sa osobama sa IO, a promidžba programa će se provoditi na redovitoj razini, kroz različite medije: televiziju, radio, tiskane medije te on-line časopise i društvene mreže.

Novosti