Logo Udruge
Udruga za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima Grada Zagreba
Logo Vjeverice
#InkluLab – inovativne umjetničke i kulturne prakse

O projektu

Kultura i umjetnost, kao i svi ostali segmenti društvenog razvoja i života mogu i moraju biti dostupni i pristupačni svima bez obzira na različitosti koje ih u određenom slučaju obilježavaju.

U partnerstvu s Radionom i Centrom za kulturu Trešnjevka, Udruga za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima Grada Zagreba tijekom 2021. i 2022. godine provodi projekt #InkluLab koji ima za primarni cilj doprinijeti boljoj dostupnosti kulturnih sadržaja osobama s invaliditetom.

Tijekom provedbe projekta, djelatnici Udruge za podršku OSIO Grada Zagreba će prvo upoznati ostale partnere sa specifičnostima rada s osobama s intelektualnim oštećenjima, nakon čega će predstavnici Radione prenijeti osoblju i korisnicima “Vjeverica” njihove digitalne, umjetničke, i DIY (do it yourself – uradi sam) vještine i znanja. Time se stvara zaokružena cjelina iz koje će svi uključeni znati kako raditi s osjetljivom skupinom, a korisnici (osobe s intelektualnim oštećenjima) će postati umjetnici koji će moći kreirati umjetnički sadržaj (u ovom slučaju: javni nastup). Javni nastup će razvijati pod vodstvom iskusnih umjetnika i kazališnih djelatnika (Kristijan Ugrina i Lovro Krsnik), a u tome će im pomoći CeKaTe, čija je primarna uloga spajanje edukativnih i kulturnih aktivnosti partnerskih organizacija i njihovih ciljanih skupina, te osiguravanje tehničke platforme za održavanje javnih nastupa polaznika programa.

Izvedbom performansa u Velikoj dvorani Centra za kulturu Trešnjevka omogućiti ćemo osobama s invaliditetom prostor za kreiranje i prezentaciju njihove umjetnosti, kao i razvoj publike – odnosno, pozitivno djelovanje ka umanjenju (ili nadilaženju) predrasuda koje šire društvo gaji prema osobama s invaliditetom i njihovoj umjetnosti. Iako se projekt sastoji većinski od edukativnih radionica, javni nastup predstavlja “krunu” njihovog rada i od izuzetne je važnosti. Naime, svi koji rade s osobama s invaliditetom znaju da je dovoljno doći u neposredan kontakt i uvjeriti se u stvarne sposobnosti i vještine osoba s invaliditetom – što će ovaj projekt omogućiti.

Projekt je financiran iz proračuna Ministarstva kulture Republike Hrvatske, u sklopu “Poziva za predlaganje programa koji omogućuju pristup i dostupnost kulturnih sadržaja za osobe s invaliditetom i djecu i mlade s teškoćama u razvoju”

Novosti


20.01.2022. u prostorijama Udruge održana je konferencija “#InkluLab – OSI i IO nisu nepoznanice” na kojoj su naše djelatnice Karmen i Doris te predsjednik Petar održali predavanja. Predavanje koje je održala Karmen možete pogledati: https://www.youtube.com/watch?v=686mQhfpBLA , predavanje koje je održala Doris na linku: https://www.youtube.com/watch?v=U45Z6Tfsuwc , a radionicu našeg predsjednika možete pogledati ovdje: https://www.youtube.com/watch?v=CQnb34XbCJA .