Logo Udruge
Udruga za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima Grada Zagreba
Logo Vjeverice
#ZZIK – Zdravi, Zeleni, Inkluzivni Kut

Ovaj je dokument izrađen uz financijsku podršku Grada Zagreba. Sadržaj ovoga dokumenta u isključivoj je odgovornosti Udruge za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima Grada Zagreba i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Grada Zagreba.“

U svakodnevnim razgovorima vrlo često čujemo rečenicu koja glasi „Zdravlje dolazi iznutra“. Odnosna rečenica počiva na premisi kako zdravom prehranom i konzumiranjem ljekovitih i zdravih prirodnih namirnica uvelike možemo utjecati na opće psihofizičko zdravstveno stanje našega organizma. U današnjem vremenu obilježenom sjedilačkim i ubrzanim načinom života i prehranom koja, u većini slučajeva, ne sadrži sve nutrijente koji su potrebni za normalno i zdravo odvijanje funkcija organizma iznimno je bitno promovirati zdrav način života koji, između ostalog, uključuje primjerenu tjelesnu aktivnost i zdravu prehranu. Problemi koje uzrokuje fizička neaktivnost i neadekvatna ishrana utoliko su naglašeniji ukoliko se govori o osobama s intelektualnim oštećenjima. U velikom su broju slučajeva osobe s IO, pored poteškoća uzrokovanih intelektualnim oštećenjima, podložnije različitim vrstama zdravstvenih tegoba koje ponekad mogu biti prevenirane ili barem ublažene adekvatnom tjelesnom aktivnošću i konzumacijom zdravih i prirodnih namirnica.

U nastojanju promicanja i unaprjeđenja zdravlja vulnerabilnih skupina, konkretno osoba s IO, na području Grada Zagreba stvorit ćemo malu, zelenu i zdravu oazu u kojoj će se provoditi fizičke aktivnosti usmjerene sadnji i održavanju ljekovitog i začinskog bilja koje će se potom koristiti u svrhu izrade zdravih pripravaka, čajeva ili obroka. Rad u prirodi i s prirodom blagotvorno utječe i na psihofizičko zdravlje osobe, pa tako provođenjem našeg projekta komplementarno djelujemo na poboljšanje fizičkog i mentalnog zdravlja osoba s IO.

Budući da obavljanje svake aktivnost zahtjeva posjedovanje određenih znanja i vještina naš projekt započinjemo proučavanjem, učenjem i stjecanjem novih znanja i vještina. Provodimo edukativne radionice putem kojih je 20 osoba s IO naučilo sve ono što će im biti potrebno kako bi u našem zdravom i zelenom kutu, na ekološki prihvatljiv način, uzgajali zdravo i ukusno ljekovito i začinsko bilje. Kako bi se pripremili za same radionice sudionici marljivo proučavaju dostupnu literaturu upoznajući se pritom sa različitim vrstama ljekovitih biljaka i njihovim pozitivnim i blagotvornim učincima. Proučavanjem literature i sudjelovanjem na edukacijama polaznici istih jačati će svoje kapacitete te unaprjeđivati postojeće i stvarati nove kompetencije. Procesi stvaranja novih, a osobito održavanja postojećih, razina znanja i vještina iznimno je bitan u kontekstu govora o osobama s IO čija se kvaliteta života drastično smanjuje eliminacijom takvog procesa.

Znanja stečena samostalnim učenjem, kao i ona prikupljena sudjelovanjem na edukativnim radionicama, primijenit će se u praksi na površini društvenog vrta „Ekoekipa Prečko“ gdje će sudionici edukativnih radionica jednom tjedno odlaziti kako bi zasadili ljekovito i začinsko bilje, o njemu brinuli te na praktičnim primjerima nastavljali nadograđivati svoje vještine. Boravak na otvorenom, u prirodi, uz sudionicima prilagođenu tjelesnu aktivnost imat će blagotvoran učinak na fizičko (poboljšanje cirkulacije, razgibavanje, poboljšanje motoričkih vještina i sl.), ali i mentalno zdravlje sudionika. Rad u vrtu, kroz veći dio godine, rezultirat će stvaranjem solidne baze bilja koje će se, sukladno potrebama, presađivati i rasađivati, skladištiti i koristiti u pripremi čajeva, napitaka i obroka čijom će se konzumacijom direktno utjecati na promoviranje i stvaranje zdravih navika kod sudionika.

Kako bi sudionici kontinuirano i svakodnevno mogli promatrati napredak i rezultate svojega truda i rada, kroz keramičarske radionice izradit će se lončanice (predmeti od keramike) potrebne za presađivanje bilja, koje će se lončanice potom postaviti na, za rast biljaka, povoljnim površinama unutar i u neposrednoj blizini prostora Udruge. Na taj će način sudionici naučiti važnost svakodnevne brige oko biljaka te će stvoriti pozitivnu rutinu koja na osobe s IO ima blagotvoran i umirujući učinak.

Sudionici programa stvaraju svoj vrtlarski dnevnik putem kojega će na zanimljiv i zabavan način prikazivati postupak, napredak i rezultate svojeg vlastitog rada. Vrtlarski dnevnik izrađivat će se tako da korisnici svojim likovnim i literarnim izričajem opisuju pojedine biljke o kojima su učili ili koje su zasadili te da s njima povezuju određene zanimljivosti i činjenice koje će pronalaziti u literaturi, a koji će se opisi potom prenositi u digitalni oblik koristeći računala. Tako se korisnici, uporabom digitalnih tehnologija, približavaju integraciji u vlastitu zajednicu te uče o novim načinima komuniciranja i prenošenja informacija, a kroz likovne prikaze ljekovitih i začinskih biljaka jačaju svoje grafomotoričke sposobnosti oslobađajući se istovremeno negativnih učinaka stresa putem kreativnog izražavanja i rada s glinom. S ciljem daljnjeg rada na poticanju kreativnih procesa sudionika, ali i na jačanju njihovih grafomotoričkih sposobnosti i literarnih kompetencija, sudionici projekta će tijekom njegove provedbe prikupljati i pripremati različito ljekovito i začinsko bilje te ga na adekvatan način sušiti i pripremati kako bi, pred kraj projektnog razdoblja, mogli izraditi vlastiti herbarij kao trajnu uspomenu i fizički podsjetnik na blagotvorna i pozitivna djelovanja biljaka na zdravlje čovjeka.

Kako bi ojačali direktan utjecaj na poboljšanje zdravlja sudionika projekta sve će biljke, koje su sami uzgojili u vrtu, sušiti te će ih koristiti u pripremi okrepljujućih, umirujućih i zdravih napitaka i čajeva koji će se konzumirati u prostorijama Udruge prije ili nakon provođenja drugih aktivnosti. Nit vodilju projekta, odnosno promoviranje zdrave prehrane i zdravog načina života, kao i njegove rezultate sudionici će otvoreno izložiti lokalnoj zajednici na javnoj manifestaciji te će na taj način osobe s IO vlastitim djelovanjem dati doprinos ostvarenju globalno imperativnog cilja stvaranja zdravog i otpornog stanovništva.

Projekt financira Grad Zagrebu sklopu Javnog natječaja za financiranje programa i projekata udruga iz područja zaštite zdravlja iz Proračuna Grada Zagreba za 2022. u iznosu od 40.000,00 kn