Logo Udruge
Udruga za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima Grada Zagreba
Logo Vjeverice
Uspješno provedeni projekti

Jedan od uspješno provedenih programa je trogodišnji program „Mobilni tim podrške“ (MDOMSP), kojim se pružala potrebna podrška osobama s intelektualnim oštećenjima i njihovim obiteljima u njihovim domovima, kako bi im se osigurala optimalna kvalieteta života. Dugogodišnji kontinuirani program je i Prevencija institucionalizacije, koji osigurava potrebne krugove podrške za osobe koje žive same, ili su im roditelji/skrbnici osobe visoke životne dobi i/ili narušenog zdravlja. Na području kreativnih aktivnosti, Udruga ima višegodišnju uspješnu suradnju s Centrom za kulturu Trešnjevka, s kojima u partnertsvu organizira združene aktivnosti za svoje članove i opću populaciju kroz aktivnosti društvenog plesa, terapijskog bubnjanja, keramičke radionice. Vrlo je važna i suradnja s Gradskim uredom za socijalnu zaštitu kroz organizaciju preventivnih pregleda za žene (ginekološki, pregledi dojke) i muškarce (prostata). Unazad 3 godine Udruga je uspješno provela projekte iz područja zaštite zdravlja te time ostvarila dobru suradnju s Gradskim uredom za zdravstvo. Provođenje programa “Novim vještinama do samostalnije budućnosti“, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku završilo je 31.05.2020., a za cilj je imao prevenciju institucionalizacije, osamostaljivanje, poboljšanje socijalnih vještina, povećanje kvalitete života i povećanje kompetencija osoba s intelektualnim oštećenjima s područja Grada Zagreba te poboljšanje kvalitete života obitelji s njenim članom, osobom s intelektualnim oštećenjima.

Udruga ima iskustva u programima Europske unije. U partnerstvu sa Centrom za kulturu Trešnjevka, Udruga je bila partner u trogodišnjem projektu  “Guide us in to Art”, koji je okupio 12 europskih zemalja na aktivnostima umjetničkog izražavanja osoba s invaliditetom. Članovi Udruge nastupili su na festivalu koji je okupio sve zemlje – partnere u Bruxellesu te su bili domaćini i otvorili svojim nastupom završni festival u Zagrebu.

U tijeku je partnerstvo s Centrom za kulturu Trešnjevka u  programu “Yes we are in”, u kojem članovi Udruge uvježbavaju kulturno umjetnički program za izvođenje putem livestreama s ostalim sudionicima programa (Irska, Velika Britanija, Belgija i Finska) i putuju u pojedine zemlje sudionika programa uz stručnu pratnju djelatnika Udruge.

Djelatnica Centra za kulturu Trešnjevka, Frana Marija Vranković – redateljica, vodila je dramske radionice za članove Udruge. Prošle godine u siječnju 5 osoba s IO i 3 osobe u pratnji bile su tjedan dana u Belgiji na susretima grupa projekta “Yes we are in”. Godine 2020. u siječnju Hrvatska je bila domaćin sudionicima ovog projekta te su isti boravili, uvježbavali i nastupali u prostorijama Udruge, a isti program se nastavlja.