Logo Udruge
Udruga za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima Grada Zagreba
Logo Vjeverice
Uspješno provedeni projekti

Mobilni tim podrške

Jedan od uspješno provedenih programa je trogodišnji program „Mobilni tim podrške“ (MDOMSP), kojim se pružala potrebna podrška osobama s intelektualnim oštećenjima i njihovim obiteljima u njihovim domovima, kako bi im se osigurala optimalna kvalieteta života. Dugogodišnji kontinuirani program je i Prevencija institucionalizacije, koji osigurava potrebne krugove podrške za osobe koje žive same, ili su im roditelji/skrbnici osobe visoke životne dobi i/ili narušenog zdravlja. Na području kreativnih aktivnosti, Udruga ima višegodišnju uspješnu suradnju s Centrom za kulturu Trešnjevka, s kojima u partnertsvu organizira združene aktivnosti za svoje članove i opću populaciju kroz aktivnosti društvenog plesa, terapijskog bubnjanja, keramičke radionice. Vrlo je važna i suradnja s Gradskim uredom za socijalnu zaštitu kroz organizaciju preventivnih pregleda za žene (ginekološki, pregledi dojke) i muškarce (prostata). Unazad 3 godine Udruga je uspješno provela projekte iz područja zaštite zdravlja te time ostvarila dobru suradnju s Gradskim uredom za zdravstvo. Provođenje programa “Novim vještinama do samostalnije budućnosti“, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku završilo je 31.05.2020., a za cilj je imao prevenciju institucionalizacije, osamostaljivanje, poboljšanje socijalnih vještina, povećanje kvalitete života i povećanje kompetencija osoba s intelektualnim oštećenjima s područja Grada Zagreba te poboljšanje kvalitete života obitelji s njenim članom, osobom s intelektualnim oštećenjima.

Guide us in to Art

Udruga ima iskustva u programima Europske unije. U partnerstvu sa Centrom za kulturu Trešnjevka, Udruga je bila partner u trogodišnjem projektu  “Guide us in to Art”, koji je okupio 12 europskih zemalja na aktivnostima umjetničkog izražavanja osoba s invaliditetom. Članovi Udruge nastupili su na festivalu koji je okupio sve zemlje – partnere u Bruxellesu te su bili domaćini i otvorili svojim nastupom završni festival u Zagrebu.

Yes we are in

U tijeku je partnerstvo s Centrom za kulturu Trešnjevka u  programu “Yes we are in”, u kojem članovi Udruge uvježbavaju kulturno umjetnički program za izvođenje putem livestreama s ostalim sudionicima programa (Irska, Velika Britanija, Belgija i Finska) i putuju u pojedine zemlje sudionika programa uz stručnu pratnju djelatnika Udruge.

Djelatnica Centra za kulturu Trešnjevka, Frana Marija Vranković – redateljica, vodila je dramske radionice za članove Udruge. Prošle godine u siječnju 5 osoba s IO i 3 osobe u pratnji bile su tjedan dana u Belgiji na susretima grupa projekta “Yes we are in”. Godine 2020. u siječnju Hrvatska je bila domaćin sudionicima ovog projekta te su isti boravili, uvježbavali i nastupali u prostorijama Udruge, a isti program se nastavlja.


Drugačiji i jednaki

Kultura i umjetnost, kao i svi ostali segmenti društvenog razvoja i života mogu i moraju biti dostupni i pristupačni svima bez obzira na različitosti koje ih u određenom slučaju obilježavaju.

Provođenjem programa „DRUGAČIJI I JEDNAKI“ omogućiti će se pristupačnost i dostupnost kulturnih sadržaja osobama s intelektualnim oštećenjima.

Cilj projekta jest osmišljavanje i provedba umjetničko edukativnih programa za osobe s IO, s posebnim naglaskom na individualizirani pristup svakom sudioniku, prilagodbu prostora namijenjenog za održavanje programa te edukaciju stručnog osoblja za provedbu programa. Projekt će se provoditi u suradnji MSU Zagreb i Udruge za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima Grada Zagreba u cilju povezivanja i partnerske suradnje organizacije civilnog društva iz područja socijalne djelatnosti s ustanovom u kulturi. Projekt je financiran iz sredstava Ministarstva kulture i medija RH.

Same radionice provode se u novo dizajniranom i opremljenom prostoru MSU-a koji će biti posebno prilagođen za korištenje osobama s IO (prezentacija umjetnina i mogućnost korištenja pomoćnih materijala kroz koje se radovi bolje upoznaju, prilagodba namještaja, izrada lako sklopivog i lako prenosivog namještaja koji će omogućiti da polaznici promatraju i druge radove u postavu ukoliko to žele, odabir boja…).

Ciljevi radionica su: poticanje interesa za likovnu umjetnost, razumijevanje koncepta umjetnosti i razvoj osjećaja za lijepo, učenje novih likovnih tehnika kojima će korisnici dobiti nove alate za samo izražavanje, razvoj neverbalnih načina komunikacije, osjećaja i misli putem likovnih medija , samo ekspresija, iskustvo sebe kao kreativnog bića – novi identitet (razvijanje osjećaja osobne vrijednosti, samopouzdanja i intrizične motivacije, ponos, zadovoljstvo i opuštanje), stjecanje novih iskustava kroz igru, istraživanje i manipuliranje sa senzorički raznolikim likovnim materijalima, kao i netipičnim materijalima, što doprinosi osjećaju veće kontrole nad životom, razvoj interpersonalne interakcije i unapređenje osobnih potencijala za razvoj odnosa i rješavanje problema i konflikta, prevencija psihosomatskih bolesti, mobilnost i socijalizacija.

Po završetku ciklusa radionica u prostoru MSU-a  organizirana je izložba radova nastalih tijekom ovog programa, kroz koju su polaznici predstavljeni publici u ulozi umjetnika te su time dobiti cjelovito iskustvo. Izložba se zvala Odlično/Predivno/Lijepo te su radovi naših korisnika mjesec dana bili izloženi u MSU. Također se tiskato i Priručnik s opisima primjene novih metoda u radu sa osobama sa IO.